Streik er ikke unntakstilstand

Nøyaktig èn uke etter at vi feiret grunnlovsdag, demokrati og frihet stanset Ap og SV et bystyremøte under påskudd av at det var streik i kommunen. Enda en uke senere, torsdag 31. mai forsøkte de det samme. Mandal Ap uttalte da at de hadde et prinsipp om at det er greit å bryte loven og la vær for folkevalgte å delta i bystyremøter, i sympati med streikende. Fire dager senere var dette prinsippet forlatt, og Ap deltok i driftsstyremøte. Det er bra, det er ikke alle prinsipper som fortjener å bli så gamle. Man har et prinsipp, inntil man har et annet.
Men, i kampens hete lå blodtåken så tykk over Ap, SV og Fagforbundet at de gjorde seg skyldig i noen feilskjær som de bør rydde opp i.
Aps gruppeleder Åse Lill Kimestad sier det er greit å bryte loven med den begrunnelse at streik er ”unntakstilstand”. Dette er feil norsk. Unntakstilstand er når gjeldende lover og regler er opphevet, av regjeringen. Streik er nettopp ikke unntakstilstand, snarere tvert i mot. Det er ikke mange konflikter som er så nøye regulert som streik. Uten et demokrati som opprettholder lover og regler er det lite trolig at det hadde vært mulig å streike i det hele tatt.
Fagforbundet har uttalt at streik først og fremst er en konflikt mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, og at tredjepart bør rammes av dette i minst mulig grad. Da er det underlig at Fagforbundet krever at Mandals politisk styring skal stoppe opp så lenge streiken pågår. Det er åpenbart irrelevant at dette går utover Mandals befolkning at vi f.eks. ikke får vedtatt barnehageutbygging.
Jan Davidsen, Fagforbundets leder i Norge, uttaler den 6. juni at han er irritert over at det ikke var mulig å løse konflikten gjennom forhandlinger. Mye tyder på at han også har Mandal i tankene når han uttaler til NRK: – Det ligger såpass faste føringer og rammer rundt dette at det å holde på som vi nå har gjort, ikke skulle være nødvendig blant voksne mennesker.

Legg igjen en kommentar